Belangrijk: Verplicht opleiden voor werken met PUR-schuim!

In PUR-schuim zitten gevaarlijke stoffen (diisocyanaten) die onder andere allergieën kunnen veroorzaken. Daarom is het vanuit Europese wetgeving vanaf 23 augustus 2023 verboden om met producten te werken die diisocyanaten bevatten zonder daar een speciale training voor gevolgd te hebben.

Bouwcursussen helpt bedrijven

Wij geven de Toolbox Gevaarlijke chemische producten waarbij dit onderdeel aan bod komt. Wanneer een deelnemer na afloop van de toolbox het examen succesvol afrondt, ontvangt hij/zij een certificaat dat 5 jaar geldig is. Met dit certificaat in bezit, mag je werken met diisocyanaten (en dus met PUR-schuim).

Wat zijn diisocyanaten in PUR-schuim en waarom zijn ze gevaarlijk?

Diisocyanaten zijn stoffen die onder andere gebruikt worden in lijmen en coatings en voor het maken van PUR. Als je ermee in contact komt (inademen of huid-contact) kun je er allergisch voor worden. Dat kan ook nog gebeuren als je al jarenlang zonder problemen ermee werkt. Als je eenmaal allergisch bent, krijg je last bij iedere blootstelling, zelfs als het maar om kleine hoeveelheden gaat. Als diisocyanaten op de juiste manier gebruikt worden reageren ze weg. Daarom is het belangrijk om de stoffen in de juiste verhouding te mengen.

Voor welke producten geldt de restrictie?

De restrictie geldt voor producten met meer dan 0,1% diisocyanaten. Een lijst met voorbeelden van diisocyanaten waarvoor de restrictie geldt is te vinden op de website van de Rijksoverheid (onderaan artikel). De samenstelling van een product kun je vinden in rubriek 3 van het veiligheidsinformatieblad. Als de opleiding verplicht is voor een specifiek product waar je mee werkt, moet dat ook zowel in het veiligheidsinformatieblad als op het etiket vermeld worden. Vraag bij twijfel je leverancier of het product onder de restrictie valt.

Voor wie geldt de restrictie?

De restrictie geldt voor iedereen die beroepsmatig met diisocyanaten werkt (industrieel of professioneel). Hieronder vallen ook ZZP’ers. De restrictie geldt niet voor consumenten (doe-het-zelvers).

Benieuwd naar de mogelijkheden die wij kunnen bieden? Neem dan contact op met een van onze scholingsadviseurs bij jou in de buurt. Lees hier het hele artikel van de Rijksoverheid.

werken met PUR schuim